Jeg kan ikke beskrive, hvor lykkelig, jeg er. For hvor er der dog sket uendelig meget på det år, der gik. Og hvor ser tingene dog helt anderledes ud nu.

For et år siden var min eksmand lige begyndt at bløde op. Han havde siddet i min sofa en enkelt gang med en kop kaffe – helt uden på kanten – uden helt at vise, at han ønskede at være her. For det, at han kom indenfor, at vi kunne tale sammen, var helt helt nyt.

I år har han, grundet rod i eget liv, givet mig lov til at holde jul ekstraordinært med mine børn. Det er så omvendt alt hvad der er sket hidtil, at jeg har svært ved at få armene ned. Det bedste – overhovedet –  er så, at han kommer imorgen kl. 15 – og bliver en time. I den time pakker ungerne gaver op – og far får sine fra ungerne. Tanken om, at Jonathan får lov at være sammen med HELE sin familie en time imorgen er så stort i mig. Jeg ved hvormeget det kommer til at betyde for ham, at han kan HUSKE, at han har holdt jul “med mor og far”. (Også selvom det kun er en time eller to)

Julen er også omvendt, fordi det nok er sidste jul her i min lejlighed. Her – hvor jeg har boet de sidste 12 år. Jeg har været lykkelig her.  Og jeg elsker min lejlighed. Men jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig, til det, der måske kommer. Så gør det bestemt ikke noget, at det er sidste jul her.

Julen er omvendt, fordi den ikke er spækket med familie juleaften. For i og med, at denne jul er udenfor nummer, så er alle de andre familiemedlemmer spredt i alverdens retninger. Så det bliver kun mig og ungerne, der skal spise sammen. Jeg glæder mig til at juleaften kommer til at være gave tidligt – Jonathan og mig, der leger og hygger sammen med storesøster – og så mad sammen, på børnenes betingelser.

Aftalen er så – at kl. 19:30 – 20:00 går vi nedenunder til vores underboer. Min datters to dejlige venner. Her skal vi spille og hygge til vi ikke orker mere. Og jeg skal have et glas rødvin 🙂 At holde jul på den måde gør, at min store datter også får noget ud af juleaften. For vi skal hygge på hendes betingelser også. Og ikke som normalt være sammen med et hav af helt små børn, hvor min store pige sidder i et hjørne og smiler.

Og til aller aller sidst. Til aller sidst kommer min kæreste. At ende juleaften ved at falde i søvn i hans arme.. Jamen – så bliver det ikke bedre. Det, at han og jeg skal falde i søvn sammen, når Juleaften er slut, kunne ikke være mere symbolsk. For næste år er vores. Og jeg kan slet ikke komme igang hurtigt nok.

Juleaften i år, er på mange måder direkte modsat af, hvordan Juleaften normalt er. Men jeg glæder mig – og føler bare, at netop denne jul bliver den bedste nogensinde.

/ Jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *