Jonathan er ikke sådan at lure til at tale. Han taler meget nu – men jeg vil gerne have lidt styr på, om der kommer nye ord.

Så nu har jeg taget en ny metode i brug. Vi har en bog, der hedder "Billedbog" hvor der er 180 sider med billeder. Her er billeder af alt mellem himmel og jord. Sol, måne, kaniner, baby, hat osv.

Typisk leger vi så en leg. Jonathan spæner rundt om sig selv, indtil jeg siger "Nøøøøjjjjj" og peger på et billed i bogen "Se.. hvad er det" spørger jeg så om. Herefter kan Jonathan koncenterer sig i 3-5 minutter af gangen. Han sætter sig ned til mig, og forklarer mig, at det er en "sol" eller det er en "trator". Vi hjælpes ad med de ord, han ikke kan.. Og vi prøver at fortælle små historier – eller binde tingene sammen. Vi snakker om hvad farve toget har og hvad Pelikanen har i sit næb. Bien, der summer rundt på Jonathans kinder – og spætten, der hakker med sit næb. Alt det er Jonathan med på – så længe det kun varer 3-5 minutter. Herefter spæner han rundt igen i 1 minuts tid.. indtil jeg igen siger "Nøjjjjj" så kommer han tilbage.

Men lege KAN blive lang i spyttet, når man igen og igen skal forklare den mindrebemidlet mor, hvad der er på billedet – så igår fandt Jonathan ud af, at NU gad han ikke mere.. NU måtte hende mor forstå, at nu var det slut. I stedet for at løbe væk fra mig, valgte han "nu gør vi grin med det hele" metode.

"Se" sagde jeg og pegede pædagogisk på en appelsin. "Der har vi appelsinen.. Og se – hvad er det" spurgte jeg og pegede på æblet, som han UDEMÆRKET ved hvad hedder. "Det SOL – mor" svarede Jonathan med dril i øjnene. "Nejjj.. Jonathan.. Du kan da se… Det er et ÆBLE" "NAAAAAAJ mor" svarede han "SOL"..

Jeg kunne mærket mytteriets forvinde – så jeg skyndte mig at finde billedet af solen. "Se.. Jonathan DER er solen.".. "NEEEEJJJ.." sagde Jonathan. "Det MÅNEN!" Og så var der ingen tvivl mere. Vi fortsatte legen med at lege kildeleg i stedet for.

/ Min søns sprog

3 Replies

  1. Sjovt for vi har faktisk samme “leg destruktion” herhjemme, men igen er de to jo forskellige som nat og dag. Legen her går ud på at vi fra fyssen har fået ordre om at legen “krybe afsted som en soldat” er rigtig god for den haltende motorik. Ned på maven og så skal man mave sig afsted hen ad gulvet. Sidst vi legede og møvede os afsted det bedste vi kunne stopper han op og ligger helt stille – jeg gør hvad jeg kan for at motivere til mere møven men får svaret “nej ti stille mor, soldaterne ligger på lur”. Hvornår blev de klogere end os???

  2. Hehe, Pernille. 🙂
    Ved du hvad, næste gang du tager bogen frem skal DU kommer med de forkerte ord – pejer på æblet og siger det er en banan – det vil få ham til at rette dig fordi der ikke er noget bedre end at vide mere end mor. 😉
    Olivia elsker at lege sådan noget ordlege hvor alt i huset får et nyt navn. God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *