2 af pigerne fra klassen stod tydeligvis og betragtede ham den anden – lidt smålækre i det rigtige tøj, der stod bare en meter fra dem. Og resten af klassens fokus var lige så vildfarende som de to piger. Og midt i denne hormonsprængte, navlebeskuende, verdensindskrænket folkeskoleklasse stod han så og talte tydeligt og højt. Og for et øjeblik fik han rent faktisk alle disse forflyvende unge menneskers opmærksomhed.

 

”Så denne jernstang blev sat op for at man skal pisse på den anden side..” forklarede han tilpas levende og tilpas ungdommeligt, til at de unge grinede og forfjamskede fjernede sig fra gelænderet, der engang blev pisset henover – for 100 år siden. ”Aaaaddddd”.IMG 2976

 

”Og hvad hedder den bygning derover så” spurgte han flokken. En pige dukkede nakken og så tilpas meget ned i jorden, til at han bemærkede hende, mens en anden højlydt proklamerede ”Det er Christiansborg, ikk”. ”Det var godt Johan… og Marie – hvis du lige går forrest sammen med Susanne” sagde han og sørgede dermed for at Marie, der før brugte al tiden at at se på ham der den lækre, nu ser op på Christiansborg – og dermed får udvidet sin horisont bare en anelse – selvom det stadig er ham Peter bagved, der er mere interessant.

 

Jeg bliver helt rørt når jeg møder sådan en folkeskolelærer. Hans evne til at fange eleverne. Hans evne til at holde af dem og kæmpe for at udvide deres horisont, trods deres egen naturligvis udvikling, der fortæller dem, at forplantning, forelskelse og fornøjelser lige nu, er langt mere vigtige for dem end undervisning og udvidelse af deres verdensopfattelse.

 

Om nogle år finder de unge tilbage – og finder ud af, at alle de oplysninger denne lærer gav dem, nu kommer dem til gavn. At de er i stand til at forstå deres omverden langt bedre, fordi han kæmpede imod deres hormoner. Og nogen af dem vil også huske på, at det er sådan det er. At han gjorde en forskel.

 

Indtil da – er det vist mest sådan en som mig – og andre forældre, der står lidt på sidelinien og tænker:

 

”Godt gået! Flot kæmpet! Godt arbejde!”

 

Godt vi har engagerede lærer i den danske folkeskole.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *