Vi var end ikke nået ud til flyvet, før problemerne dukkede op. Da vi skulle afleverer vores boardingpas for at komme videre ud til flyet, var den en kvinde 4 pladser i køen foran mig.

“Ups – der er en med forkert efternavn” hørte jeg stewardessen sige. Og jeg nåede lige at tænke, at det da også var for dårligt, at man ikke havde styr på det med navnet i passet i forhold til billetten, da det blev vores tur.

Jeg havde vitterligt ikke tænkt over det. Men jeg blev jo altså gift sidste sommer. Og i den forbindelse fik jeg nyt efternavn. Det er sådan en underlig skik, vi har her i DK. Hvordan i alverden det er lykkedes mig TOTALT at glemme dette faktum indtil det øjeblik, jeg bliver kaldt ind til siden, er mig en gåde.. Men det gik helt fint.

“Det er det forkerte navn på billetten” sagde stewarden til mig – og viste mig forskellen. På billetten stod mit nye efternavn – og i mit pas det gamle. “Har du noget andet legimitation?” Jeg kunne mærke kinderne blive helt røde. “Øh.. ja – mit sygesikring – og mit kørekort.” Og mere og mere rødøret blev jeg, eftersom som jeg kom i tanke om at jeg slet ikke har fået ændret nogen af mine officielle papirer overhovedet. Jeg kan huske, jeg tænkte tanken en gang omkring august sidste år. Siden da, har jeg ikke så meget som overvejet at ændre noget.

Faktisk fik HELE familien nye pas for ikke mindre end 14 dage siden – pånær mig – for mit pas udløber først i 2009. Dooohhhh..

“Har du din vielsesattest med?” Øh nej.. Det var ikke lige det dokument, jeg havde overvejet at pakke.. Så nej – det havde jeg ikke. “Jamen så” sagde stewarden og begyndte at ringe rundt, mens jeg svedte mere og mere. Skulle jeg nu slet ikke på ferie?

Efter rundt regnet 5 nervepirrende minutter, vendte stewarden tilbage.

“Jamen – godt. Vi har tjekket det. Den er god nok. Du får lov at komme med, men du skal have det ændre i Berlin eller Palma, får du kommer ikke hjem igen på de billetter og det pas”

Aaaahhhh… HVA!!

Jeg sad i flyvet og følte mig som en anden narkosmugler, efterhånden som minutterne gik. Jeg vidste med mig selv, at jeg måtte have det ordnet, når jeg kom til Palma – ellers ville jeg være mærket af det resten af ferien. Angsten for ikke at komme med hjem!

Vi var kun lige landet, da jeg fandt Air Berlins hovedkontor i Palma lufthavn. En sød dame tog imod – og lyttede til mit rustne engelske, mens jeg forklarede, at navnet på billetten, og navnet i passet ikke var identiske – og at det skulle rettes.

Af hendes udtryk i hovedet, er jeg ganske givet den aller første idiot i verdenshistorien, der ikke har fået nyt pas efter et bryllup.

Jeg viste hende alt hvad jeg ejede af officielle papirer. Det første hun gjorde, var at kigge i mit kørekort – og meget slet skjult begyndte hun at fnise. Da hun havde samlet sig, fik hun sagt “You look better today, than 10 years ago.”

Efter en meget meget lang konference med sine chefer bagved, vendte hun endelig tilbage. Hun forklarede, at hvis jeg skulle have ændret mit navn, ville det koste 325 € svarende til 2.437,50 kr. Dette skal så stå i forhold til, at HELE turen – for 8 flybilletter og 10 dages hotel stod os i 7200 kr. Det var alligevel et gebyr, der var til at tage og føle på.

“But – I think, you will get though” forklarede hun medfølende. “Only if the person, that checks is VERY strickt, will they say no” Det spekulerede jeg lidt på. At betalte 2437,50 kr for en billet, jeg allerede havde købt, i mit nye navn – og dermed ikke det navn, der stod i mit pas, var alligevel ret meget. Særligt, fordi jeg fortsat hedder det samme – mit gamle efternavn er nu bare mit mellemnavn – og dermed stemmer navnet – altså med undtagelsen af et efternavn til sidst.

Jeg forklarede, jeg ville tænke over det – og gik hen til mand og unger, for at tale med ham om det. Han grinede højt af mig. “Jamen.. altså.. Hvis de endelig ikke lukker dig igennem – efter du beder meget meget pænt, siger undskyld – og LOVER at købe et nyt pas, så snart du rammer dansk jord, så er problemet jo ikke størrer, end at der i løbet af den dag er ikke mindre en ti muligheder for at komme med andre fly og der kan du jo bare booke i sidste øjeblik med det efternavn, der står i dit pas! Og samtlige af de ture, vil du kunne få for MINDRE end de 2.437,50 kr.”

Jeg besluttede mig for, at manden havde ret. Jeg ville tage chancen. Jeg fik min mor til at faxe min vielsesattest – hvis nu der skulle ske noget. (Ikke at jeg helt ved, hvad en spansktalende steward skulle få ud af det dokument.. men det var jo hvad de sagde i DK, at jeg manglede)

Og idag oprendt så dagen, hvor jeg allerede ved check-in vidste, at jeg måske ville blive afvist – fordi jeg havde et navn for meget på billetten.

Jeg tror faktisk ikke check-in damen opdagede det. Og jeg var så heller ikke lige den første til at påpege det, vil jeg så indrømme. Og i skranken, hvor jeg sidst var blevet afvist, – nemlig ved påstigning af flyvet, ville de kun se boardingpas – og ikke pas. Dermed var der ikke noget at sammeligne med – og derfor ingen problemer.

Men jeg lover jer een ting: Jeg har rejst for ALLLLLLLER sidste gang på mit gamle pas.

/ ..sagde hunden

5 Replies

  1. ÅH Pernille, hvis du vidste hvor mange gange jeg har stået i lille f****** krakilske Danmark og bandet Luther eller hvem det er der gør at ALT bare skal gå efter en snor hos ALLE halv og helofficielle instanser ad H til og bandet over at de da for s**** ikke kan tænke selv …
    Når man flyver tit finder man ret hurtigt ud af at det stort set kun er i DK (og måske lige DE også) de er så idiotiske!
    Du kan ikke forestille dig hvor mange gange jeg er blevet krævet for overvægt i DK og lukket lige igennem uden videre i både IRL og UK.
    Pernille, velkommen hjem og der ramte du lige een af mine kæpheste!

  2. AV!
    Ku’ være, at jeg skulle tage mig sammen til at få ændret mit også… Og kørekortet bliver sikkert også kun kønnere af at blive fornyet…
    Og velkommen hjem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *