LCHF får mit blodsukker til at være stabilt og ikke stige ret meget. Men det viste sig, at der var et andet våben mod mit diabetes, der ligeledes havde magiske evner:

Motion.

Jeg elsker konkrete, tydelige tegn på, at noget virker. Og en nem måde at se, hvordan motion virker på er: Mål blodsukkeret før motion. Mål blodsukkeret efter.

En måling på 7,0 “før” kunne blive til en måling på 5,4 efter. Det tog mig 30-1 time at banke mit blodsukker i bund. Ingen tvivl om, at motionen gav mig en øjeblikkelig virkning for mit blodsukker.

Motionen kan ikke sættes på formel. Jeg kan ikke være sikker på at motionerer mit blodsukker ned fra 7 til 5, ved f.eks. et bestemt antal minutters motion. Men jeg kan være helt sikker på, at al motion har go effekt på mit blodsukker.

Det værste er næsten, at blodsukkeret indimellem reagerer på motionen som var det stress: Det stiger. Det virker meget demotiverende, når man har trænet hårdt, og blodsukkeret ligefrem stiger. Men når man nu ved, at det kun er midlertidigt. At den gavnlige effekt kommer og vil være der i et døgn efter man har dyrket motionen, så er det ikke så slemt alligevel – selv om det bestemt er sjovest at komme op fra kælderen, måle blodsukkeret og konstatere, at motionen har haft en positiv indvirkning med det samme.

Stess-effektiven og det stigende blodsukker har jeg dog aldrig set, hvis mine blodsukre har været over 8. Her har motion altid fået blodsukkeret ned igen.

Og motion blev en redningsplanke. For når nu jeg gerne vil have tal, som ligger under “præ-diabetiker”, så vil en måling på f.eks. 10 være ret katastrofal. Mit blodsukker skal jo helst ligge under 8 – ligesom dem, der ikke har diabetes. Så hvis jeg fik spist noget, hvor mit blodsukker alligevel sneg sig over 10, er motionen en fantastisk umiddelbar redningsplanke: Ned og løbe på cross-traineren en time – og så blodsukkeret har normaliseret sig under 7.

Det er vigtig viden: Hvis jeg har spist på en måde, hvor mit blodsukker stiger uhensigtsmæssigt meget, så kan jeg altid selv banke det ned igen. Jeg skal bare have sved på panden.

Gå-turen efter en god middag giver pludselig mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *