Frank Aaen står på folketingets talerstol og prøver at give sin version af, hvordan finanskrisen skal ordnes.

Staten skal kunne købe huse på tvangsaktion til een krone over udbudsprisen, hvis familien ønsker at blive boende som lejere af staten”.

Langt de fleste redningmanøvre til den finansielle sektor handler om vanvittige beløb, der sprøjtes ind her og der. Ingen steder kommer pengene borgerne til gavn i første omgang. “Jamen – hvis banken overlever, så kan folk jo bibeholde deres lån”. Ja.. Godt så – men når renten er steget og folk ikke har råd til at bo i deres huse – men heller ikke kan sælge dem, så kan de være ret så ligeglade med, om deres bank overlever.

Omvendt ved jeg ikke helt, hvad jeg skal mene om, at statens dermed bliver boligudlejer. Ønsker jeg at betale skat til det formål?

Det er så uigennemskueligt. Men jeg elsker Åen for hans spørgsmål. Han bliver ved med at forklare, at der i Roskilde bank var een, der fik reddet en investering på 1,8 milliarder med statens penge. En investering, foretaget for at score kassen. Og kassen blev scoret.. men nu hvor banken gik ned, var der ikke parathed til at tabe pengene.

Omvendt så kan folk bare gå på tvang, som det nu passer. “De skulle have tænkt sig mere om, da de købte”. Ja – men hvis de tænkte sig mere om, så var de ikke blevet husejere – for huspriserne var så høje, at det var ganske umuligt at komme ind på boligmarked uden at tage en alvorlig risiko. Jeg har størrer forståelse for dem, der nu må gå på tvang – end jeg har forståelse for makroøkonomiens uigennemskuelige edderkoppenet af konsekvenser, efterhånden som elementerne smuldre mellem fingerne på finanslivet.

Jeg stemmer ikke på enhedslisten – men jeg er glad for, at de har deres pladser i folketinget – for de kan mere end nogen andre, stille de spørgsmål, der gør ondt at svare på.

 

/ Politik

2 Replies

  1. Hej der … ja, jeg kender jo til din blog eet andet sted fra … og interessant at læse dig her også …
    Det er ikke en nem omgang, det her … for hvem skal betale gildet, når der ikke længere er råd … ?

  2. Jeg er bestemt ikke for, at staten skal til at være tvangsudlejer af privat ejendom, der pludselig gøres til offentlig ejendom. Det er en skidt løsning. Men det er første løsningsforslag, jeg har hørt, der rent faktisk tager hensyn til den “lille” mand – og ikke bare pumper penge ind i et kæmpe system, som måske – måske ikke – kan tænkes at hjælpe den lille mand på sigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *