Min datter går i “fritidsklub” når hun er færdig med skolen. Det vil sige – når hun har lyst, går hun i fritidsklubben. I fritidsklubben har de et fint system med, at man skal have materialekort – og madkort. Mor og far giver deres datter 100 kr – og modtager derefter en kvittering, der fortæller, at pengene er sat ind på barnets konto – og barnet kan nu frit benytte pengene i klubben.
Jeg syntes det var alle tiders ide. Min datter kom tit hjem og fortalte, at “nu havde hun købt madpandekager” og nu havde hun købt noget andet. Indimellem spiser de aftensmad derover om onsdagen – hvilket også er rigtig hyggeligt – og det koster så et givet minimalt beløb. (tror det er 20 kr) for aftensmad og en lille dessert.
Til forældremøde forleden gik det op for min mand og jeg, at “mellemmad” ikke er det eneste, de sælger i den bod. Man kan tilsyneladende også købe slik! DAGLIGT! Argumentet er, at der ligger en slikbiks lige om hjørnet og over vejen – og hvis ungerne ikke kan købe slik i fritidsklubben, så gør de det bare alligevel.
Men for HULAN da.. Jeg har givet min datter 100 kr i den forventning, at pengene gik til at hun kunne få noget relativt sundt at spise efter skoletid. Jeg kan sagtens gå med til en toast – og jeg kan også leve med kagen hver fredag.. men slik – HVER dag – og penge bliver bare trukket fra madkortet. Så det jeg troede, min datter brugte til sund mad, kan lige så godt være gået til bolsjer, vingummi og chokolade.
Det er faktisk ikke os, der har det store problem. Min datter er bestemt ikke slikken. Hun er ultratynd – og al min viden om hende, fortæller mig, at hun ikke købe slik i klubben. (Det fortæller hun også selv)
Men hvordan kan man finde på at stille 10-20 æsker slik op foran børn fra 9 år og op til 12 år, give dem 100 kr på “mad”kortet – og så forvente, at de selv kan håndterer det? Hvordan kan det undgå klubbens opmærksomhed, at 25% af den årgang min datter, er en del af, er overvægtige? Hvordan er det respekt for forældrenes arbejde for at få ungerne til at spise sundt?
Forestil dig Lille Benny hvis mor dagligt pakker sunde madpakker – og som arbejder meget på at Lille Benny skal tabe sin overvægt. Forestil dig lille Benny komme i klubben og sidde i et rum, der dufter af karamel og hvor der står 20 bøtter med slik på skranken foran køkkenet! Selv hvis lille Bennys mor IKKE har givet ham penge på madkortet – og dermed forhindre, at lille Benny gnasker løs, så er det da møj synd for sådan et barn, at han i den grad skal konfronteres med sine svagheder!
Nå – men det bliver nok MEGET snart lavet om!
Synes dælemig de frå for meget slik OGSÅ i børnehaven, ikke et festligt arrangement kan de have uden at det udløser slikkepinde, slikposer – eller begge dele. Husker stadig det hånlige blik jeg fik da ungen startede i DP og jeg bad om at han ikke fik slik…… det gjorde han så *knurr*
Dårligt argument – dét med, at de bare køber det rundt om hjørnet i stedet så…ja, det gør de jo kun, hvis de har rede penge at købe for…for pengene, der er sat på klub-kontoen, kan jo kun bruges i klubben…
Min datter går i klub, og der er også ALT “lige om hjørnet”. Bager, kiosk, brugs etc.; men der får sørme da ikke klubben til at begynde at tilbyde det samme udvalg i deres køkken/bod !
I hendes klub er der nul slik. Der er “dagens måltid”, der kan variere, og så kan man købe sig et glas saft. Om fredagen er der gratis et stykke kage.
Man er simpelthen nødt til at turde tage et standpunkt – sætte en grænse. Stå ved noget. Ellers kan man jo med alting sige, at de kære unger bare vil gøre det et andet sted…hvordan skal de forholde sig til, at noget ikke er super godt for dem, hvis de alligevel kan få adgang til det ?
Man kan jo stille den på spidsen … hvad hvis der lå en hash-bule “lige om hjørnet”? Hvad skulle der så være i bøtterne på disken???
Da vores skole startede (den er kun 2 år gammel) lå der på det ene hjørne en slikbutik og på det andet en hashklub. Og om aftenen blev der handlet alverdens ting i skolegården! Det tog lang tid, men til sidst fik politiet da lukket for de to sidste slags handler. (Jeg må med skam melde, at alt, hvad min egen ejerforening kunne svinge sig op til i den forbindelse, var en klage over, at “handlen” tog parkeringspladserne foran vores hoveddøre!)
Nu skulle man jo også tro, at en ny skole ovenikøbet på Frederiksberg kunne have ambitioner om et sukkerfrit miljø, ja måske endda om et sundt & økologisk miljø. Når man nu får chancen for at begynde på en frisk med en helt splinterny skole. Det ville have passet os som forældre! Men hvad gjorde skolen? Den bød sine allerførste elever velkommen med en Steff-Houlberg-pølsevogn i skolegården! Jeg håber, skoleledelsen fik hug for det stunt!!!
og slikbutikken? Jo, den er der selvfølgelig stadigvæk. Den har gudskelov lukket i skoletiden og om lørdagen. Men der bliver langet MANGE is over disken om fredagen, når ungerne bliver hentet fra skole eller SFO … Men så snakker vi jo heller ikke “Madkort” 🙂
Hver ting til sin tid!
Der er slet ingen tvivl om, at argumentet med, at “der ligger en slikbod om hjørnet” ikke holder. For jeg ville aldrig give min datter kontanter med i skole, hvis jeg vidste, hun havde “penge på madkortet” og dermed kunne få sund mellemmad. Jeg formoder også at forældre til tykke børn, netop er opmærksom på denne sløjfe – at man ikke giver sine unger kontanter med i skole – med mindre man ønsker, de skal benyttes til slik og kager.
Sikkerheden var jo netop – for forældrene – at pengene på madkortet gik til forholdsvis fornuftig mad.. Men det er altså ikke tilfældet.
Jeg må indrømme: Jeg fatter det SLET ikke. Det er som om de skal “være gode venner med ungerne ” for at have en berettigelse – men netop pædagoger burde da også have noget at byde ind på.. De burde af alle – ikke have behov for at “købe” ungerne med slik.
I den klub hvor jeg pt. er i praktik, kører vi også med omtalte system. Hos os sælges der dog kun slik om fredagen, og max. beløb er sat til 10 kr. Hvis de så også vil købe popcorn eller is, vil de have et noget mindre beløb at købe slik for.
I “min” klub er der ikke ret mange overvægtige. Der er også butikker lige rundt om hjørnet, hvor de kan snolde og købe andet usundt. Dog har vi en regel der siger: Er du først kommet i klubben, og har krydset dig ind, så kan du ikke smutte i en kortere periode. Det er “os” der bestemmer hvor du går hen, medmindre der er en given aftale med dine forældre.” Dette gør, at børnene netop ikke bare kan købe slik i klubbens åbningstid. De må nøjes med det der kan købes i klubben, i det tidsrum hvor vores klubbod har åben.
Som pæd.studerende, og mor til 3, jamen det handler jo om at bruge den sunde fornuft. Mine børn får ikke lov til at spise slik hver dag – og jeg ville nok blive harm, hvis en given SFO/Klub gav mine unger mulighed for at købe HVER dag. Heldigvis har jeg ikke problemet, da mine 2 ældste ikke længere er i pasningsregi. Yngste er i børnehave, og her får de faktisk aldrig slik!