Jeg lurer stadig. Jeg er stadig så ny på min arbejdsplads, at jeg endnu skal lure, hvad man gør og ikke gør. Kan man tale privat i telefon? Installerer msn på computeren? Spiser man på sin pind eller ved frokostbordet i køkkenet? Hvordan gør man når telefonen ringer? Tager man den så hurtigt man kan – eller går det lidt på omgang, hvem der tager den? Hvad med kaffepause? Eller kaffe – er der en kaffekasse – eller giver virksomheden?

Der er så mange små detaljer, jeg endnu ikke helt har luret på min nye arbejdsplads. Primært er dog, at jeg stadig er helt vildt med stedet – at jeg stadig enormt godt kan lide at være der – og er ret sikker på, at arbejdet, er noget, der vil gøre mig fagligt bedre.

Men derfor skal jeg stadig passes ind.

Langt de fleste ting, de har for, kan jeg sagtens leve med. Vi spiser på vores pind – vi ringer gerne korte private beskeder og vi går gerne ud og henter mad til frokosten. Der er ALT for meget at lave, til at vi kan have msn liggende nogen steder.. og alt edb trænger til en opdatering.

Kun på eet punkt bliver jeg lidt bekymret for fremtidens arbejdsform. Der er en overvældende tendens til, at man overarbejder - gratis og nærmest i det uendelige. Min kollega kan således være på arbejde til tidligt om morgene – og så lige tage en lur og så ellers fortsætte. Og mine andre kollegaer, kommer gerne ind i weekenden.

Det skræmmer mig – for DET GØR JEG BARE IKKE. Overarbejde er ok – en time her og der – måske ligefrem en aften. Men jeg sløjfer ikke min weekend i tide og utide. Og jeg tager ikke lige en "all-nighter" en gnag om ugen, fordi skemaerne ikke vil gå op.

Dertil skal jo så siges, at jeg kommer fra en arbejdsplads, hvor overarbejde nærmeste var umuligt – og ihvertfald ubeskriveligt sjældent. Jeg er af den opfattelse, at får jeg løn for 37 timer – så er det 37 timer, man får mig i. Jeg kan gå med til 40 timer – men meget over det – så er det jo en forkert løn jeg får.  

Hvad siger du? Hvad er kodex for overarbejde hos jer? Og hvad føler du er rigtigst?

/ arbejde

4 Replies

  1. Jeg kan kun sige den er farlig og du skal allerede nu holde fast i at du ikke arbejder mere end du bliver betalt for – det er en meget svær cirkel at komme ud af igen hvis man først giver efter og det er sjældent at den fortjente frihed gives i den anden ende…. Hvor ofte hører man en chef sige “tusind tak ordi du blev 2 timer i sidste uge, gå du bare hjem lidt før i dag”????
    Dine børn, og din kommende mand fortjener resten af din tid – i hvert fald til deling med dig selv og der er ingen goder ved gratis overarbejde og det kommer der nok heller aldrig!
    Hold fast!!

  2. Hmm overarbejde kan man være udsat for i perioder, hvis tingene brænder sammen.
    Men jeg er godt nok af den mening, at er det et dagligt/ugentligt problem, (der ikke er af forsknings art mv.), så må der jo ganske enkelt være arbejde til mindst en mand mere.
    Er man ansat 37 timer, så er det 37 timer man arbejder. Ellers må der knaster på bordet, eller afspasering. Så kan man være large i enkelte perioder, men ikke så meget som du beskriver….Det er vildt synes jeg.
    Hos os hedder det afspasering eller overarbejdsbetaling, når man skrider 15 minutter over normal gå-hjem-tid.
    Men de der usynlige arbejdskodex, de er faktisk ikke så nemme at aflure altid. Spørg kollegaerne…de har jo engang selv været nye også…
    Held og lykke med det!

  3. Uha ja. Man skal lige passes ind. Hos os arbejder alle en gang imellem i weekenderne. Men hvis man gerne vil forske og have nogle resultater er man nød til at gøre en indsats.
    Jeg får løn for 32 timer om ugen og jeg går altid inden tre, alligevel kommer jeg i weekenden når mine forsøg kræver det. Det er jo i min egen interesse at gøre det, ellers får jeg aldrig godkendt min PhD afhandling.
    Kodekset her er meget mere høfligt end jeg tidligere har været vant til, og jeg syntes faktisk det tog omkring et halvt år før jeg var helt fortrolig med omgangstonen, jeg var lidt bange for at falde udenfor, emn nu er det helt naturligt.
    Knus Carina

  4. Kære Pernille
    Øhm, snakkede i ikke evt overarbejde til ansættelsessamtalen? – det er jo ret rart at vide hvad de forventer!!! – jeg er jo et sted hvor den slags er lønafhængigt. Nogen får betaling, andre får lov at udligne 1 til 1, med mindre det er “beordret” så bliver det udbetalt efter en eller anden latterlig takst. Al udligning skal være afviklet inden 1/4 hvert år ellers bliver alt over 40 timer (som forsvinder i et hul) udbetalt til under 1:1 – tilgengæld har vi så en ekstra uges ferie. Så er der dem der er “over” mig, de er typisk kontraktansatte og har “kun” 5 ugers ferie, og ingen overarbejdsbetaling, ingen udligning – og typisk rigtig rigtig mange overarbejds timer. Men så tjener de jo til gengæld også en hel del bedre end mig og dig:-)
    knus
    Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *