I år var vi 7, der tog afsted til Samsø for at nyde godt at ø-lejren. For min datter var det 7. gang, hun tog afsted – for min søn var det 3. gang.. og for mig 2. gang. Ham, der kysser så fantastisk og hans søn var med for første gang.

Jeg tror ikke på, at man kan få en billigere ferieform. Ferien inkludere reelt al mad – og overnatning i 1 uge og prisen for en voksen ligger tæt på 1000 kr. Prisen for børn er det halve – og har man mere end to børn med (af sine egne vel og mærket) så er de efterfølgende børn gratis.

PICT0843

Altså pris for f.eks. mor med 4 børn: Omkring 2000 kr. Dertil kommer så en færge – og ikke mindst: Ture til Underground – Nordby, Samsøs og ganske givet hele Danmarks bedste isbutik.

PICT0844

I år fik vi plads i familieteltene. Deri bor kun een familie – mod stodteltene, hvor der normalt bor omkring 14-20 mennesker. Det var bestemt luksus – men så var det faktisk heller ikke værrer – for vi manglende noget af det sociale, der er i at bo med de andre – og vores telt blev drænet for ilt, det øjeblik solen havde brændt skyerne væk. Men bestemt: Vi skulle fylde lidt mere – og vores drenge havde lidt mere plads til at boltre sig på og være private på. (Selvom jeg er ret overbevidst om, at Jonathan havde foretrukket at bo i stortelt!)

PICT0912

Vi havde endnu ikke pakket ud, da vores børn forsvandt. Pladsen er stor – og der er lang lang vej til farlige biler og steder, børnene kan blive væk. Tilgengæld lokker sandkassen og legepladsen, legeteltet, skabet med alle spillene, klædudtøjet og shelteret på bakken. Ungerne har slet ikke tid til os.. Vi må pænt finde os i at betragte vores storlegende unger lidt på afstand. Og venskaberne er etableret nærmest før første kuffert lander på teltet gulv.

PICT1045

Vi var ekstremt heldige med sammensætningen af de mennesker, der deltog på ø-lejren. For med prisen følger naturligvis også noget andet: At hver enkelt tager ansvaret for lejren. For der er ikke hyret nogen til opvasken – og maden skal vi selv finde ud af. 7 tjanser skal hver voksne deltagere yde i løbet af den uge, de bor der.

PICT0848

En tjans kan være alt fra opvask (som typisk tager 2 timer), rengøring af toilet og badevogn (tager måske 30 minutter) eller madlavning (hvilket hurtigt tager 3-4 timer, når der skal kokkereres til 100 mennesker) Hver tjans byder på muligheden for at samarbejde med mennesker, man slet ikke kender i forvejen. Og jeg har da allerede reserveret plads på opvaskeholdet til næste år, så Vivi og jeg kan fornærme hinanden endnu mere end vi gjorde i år.

PICT1042

Heldet i år var så ikke kun, at tjanserne forløb gnidningsfrit – det gør de altid – men også at mange havde lyst til at yde en ekstra service. Dermed blev der lavet et natteløb med en uhyggelig fortælling om mord, blod og sorte mænd til de store børn. Der blev arrangeret fantastisk skattejagt for de mindre børn – for de hjalp julemanden med at finde hans nøgler til værkstedet (så husk det alle børn i DK.. Når julemanden kommer til jul, er det KUN fordi min søn og stedsøn var så gode, at de fandt nøglerne til værkstedet!!)

Kogegruer

Desuden var der den mest fantastiske underholdning. Hvert telt kom med deres indslag. Nogen hyldede kvinderne, nogen mændene.. og vi havde fået til opgave at hylde toiletterne. De er nu svære at hylde – for hvis der er noget på en ø-lejr, der er sådan lidt… mindre fedt… så er det det faktum, at toiletterne ikke har vand – men alene ryger direkte ned i et stort hul, som så bliver slamsuget et par gange om ugen. Men altså: Der ER toiletter.

Da vi havde festet med fantastisk mad – og set en masse indslag, fik vi besøg af nogle Kenyanske hjælpearbejdere, der sang, dansede og fortalte sig langt ind i vores hjerter. Der var ingen fødder, der stod stille. Ingen mås, der ikke blev vrikket med. Stemningen var fantastisk – og vores unger fik lidt vide med på vejen. Du kan selv se mere om de Kenyanske hjælpearbejdere på dette link: http://www.vestkenyasvenner.dk Vi har allerede hyret dem til at komme på ø-lejren og feste med os igen næste år i uge 30 – og vi glæder os allerede.

Lyder det som en ferieform du kunne tænke dig – så se mere på http://www.oelejr.dk/2008/index.php Jeg kan KUN anbefale det – hvis man vel og mærket kan holde ud at sove på en luftmadres i en uge.

 

/ Ferie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *