I en af gratisaviserne så jeg en artikel, som jeg end ikke orkede at gå igang med. En meget tungsindet kvinde sås som illustration til den makabre og forfærdelige historie:

Udsat for rygning i eget hjem.

 

Historien var øjensynligt, at hendes underbo/overbo/nabo havde den frækhed at ryge i eget hjem. Og at den røg sev op igennem hendes gulve, igennem hendes vægge – og ud gennem alle huller og sprækker. Det er jo synd for denne dame. Vi taler for tidlig død. Vi taler lugt. Vi taler røgforgiftning.

STOOOOOPPP..

 Nu må i altså HOLDE. Det kan ikke være rigtigt, at man kan være så grænseoverskridende. Det må holde nu. Nu må politikerne bestemme sig: Enten er det HELT FORBUDT AT RYGE. I så fald må man FORBYDE cigaretter helt og aldeles. Sætte cigaretter lig med hash og andre stimulerende forbudte stoffer. Eller også må man stoppe hetzen imod rygerne.

Nu bliver rygerne gudhjælpemig også kritiseret for at ryge i eget hjem. “Rygerne skal vide, at det er bedst at ryge udenfor” læste jeg et eller anden sted. Fire linier senere stod der “Rygning er forbudt på fællesarealerne.”

Hvor i al HELVEDE må rygerne ryge? Ikke i barerne, ikke hjemme, ikke i skolerne, på hospitalerne, på stationerne, i lufthavnene. Ikke på fællesarelaerne – eller områderne umidlbart foran alle de før nævnte.

Hvor er de 4 kvm hvor alle landes rygere må mødes en gang i timen, for at indtage deres narkotikum? Og hvorfor er der INGEN respekt for, at en ryger, der nægtes en cigaret, er et menneske der er umuligt at være i nærheden af – fordi vedkommende er vrissen, ude af sig selv og stresset? Hvorfor er der ingen repekt for, hvad den MANGLENDE røg gør ved rygerne?

Hvis der skal strammes mere – så må cigaretter bare forbydes på lige fod med hash m.v. Og så må folk tvangsindlægges til afvænning. Det andet – at jage rygerne sammen, som var de rotter. Det er ikke værdigt.

/ Mine meninger

18 Replies

  1. Jeg troede allerførst at det var grundet din nye status, at der nu var rygning forbudt i dit hjem …..
    Hvad rygere gør inden for deres egne fire vægge må være deres sag – så længe rygning er tilladt. Men….. hvor jeg boede før, der overvejede jeg da nogen gange hvad effekten var, for baby, at mor og far var holdt op med at ryge, når vi havde en storrygende underbo, hvor det tydeligvis ikke bare var en lille smule røg der fandt vej op til os.
    Det var vitterlig sådan at når vi åbnede toiletdøren – så lugtede hele hytten (og man kan jo ikke undlade at gå på toilettet vel?). En overgang mistænkte jeg Jan for at ryge i smug, fordi det var så heftigt. Vi var heller aldrig i tvivl når selv samme underbo kom hjem fra en tur i byen og lige skulle have lidt bacon ……
    Det var aldrig noget vi kommenterede overfor ham, for hvad skulle han bruge den oplysning til , men jeg er da glad for at vi ikke bor der mere – her er der stadigvæk ikke blevet røget indendøre, vi har en stor terrasse hvor folk må ryge lige så meget de vil 😉

  2. Hej Nilleper
    Rygerne har et problem med røgen.
    Her i opgangen har vi en beboer, som kun har et enkelt rum til det hele. Det sker mere end ofte, at vedkommende har mange gæster, så de ryger på skift ude på trappen.
    Jeg har uden held forsøgt med tætningslister ved min entredør. Stanken siver ind i min lejlighed.
    Rygerne har altså et problem!

  3. Ok – rygning på en trappeopgang er altså lidt ulækkert i det omfang det beskrives af hanekam. Enten går man helt ud eller også så ryger man i sit hjem. Jeg sætter mig jo heller ikke i mit baggagerum af bilen og ryger – bilen er røgfri derfor ryges der ikke i den. En trappeopgang er jo bare en entre man deler med andre, så hvis man ikke ryger i sit hjem ryger man vel heller ikke i opgangen…
    Jeg ved sgu ikke rigtig Pernille…. det er som om ordene mister deres værd når der er så mange af dem. Jo man føler en enorm dårlig samvittighed som ryger, men man bliver også lidt trodsig og tænker “rend mig” jeg må sgu ryge hvis jeg vil. Jeg har altid betragtet mig selv som en hensynsfuld ryger, men faktisk aftager mit hensyn i takt med hetzen… trist men sandt.

  4. At folk ryger i opgangen er jo netop udtryk for hetzen. For de ryger jo kun på opgangen, fordi de ikke kan ryge andre steder. Der er da ingen, der synes det er sjovt at stå i en trappeopgang og ryge! Men de skal udvise endnu mere hensyn, end de allerede har gjort (ved netop at forlade lejligheden – og gå udenfor). Nu skal de gå ud foran .. og helt endnu længere væk.
    Jeg beklager, der kommer røg ind i nogle lejligheder, fordi man bor i nærheden af en ryger. Men min tærskel er nået: Hvis folk ikke må ryge på deres egen adresse.. Det sted, de selv betaler for.. hvordan kan rygning så være tilladt overhovedet?
    Min overbo larmer. Han er 19 år og har ingen ide om, hvad det vil sige at bo hjemmefra. Han tror, han har lejet sig sit eget private all-day-round diskotek. Og selvom jeg føler mig stødt, irriterende og generet af hans evindelige musik – så må jeg indgå et kompromis med ham. Han skal have lov til sin musik – fordi det er hans hjem.. Og omvendt skal han også have respekt for, at der bor andre mennesker i hans nærhed og dermed indimellem skrue ned. Det er det samme med rygeren. Der MÅ være steder, hvor det er TILLADT at ryge. Og det kan ikke være rigtigt, at det skal være naboerne, der skal diktere manden hvor han må ryge – og hvormeget han må ryge.
    Med venlig hilsen
    Pernille

  5. Selvom der prædikes om at der skal sættes en stopper for rygning så har den danske økonomi reelt set ikke nogen egentlig interesse i at det forbydes helt. Afgifterne på cigaretter er nemlig en væsentlig indkomst – der var en grund til at de i hine tider satte priserne på smøger NED i stedet for OP. Nemlig for at få flyttet grænsehandlen, og dermed afgifterne tilbage til landet. Nej det er bedre at køre en hetz fordi så virker det som om der gøres noget, selvom der reelt set ikke ønskes en markant forandring. Det er bare sådan jeg ser på det 🙂
    Selvfølgelig skal der være steder det er tilladt at ryge – personligt synes jeg det er underligt at tage på pub og bæverding og sidde i røgfrit miljø. Rart på spisestederne, men der må være steder hvor det accepteres at der ryges..
    Kunne nogen forestille sig en lignende hetz mod overvægtige (som er et næsten ligeså stort om ikke større sundhedsproblem)!? Tænk hvis man pæsede de fede til at løbe i pauserne, til at tage 10 mavebøjninger hver time, til at tvinge dem til at vælge salat på menuen og formene dem adgang på burgerbarer? Nej vel? Der ville da lyde et ramaskrig!

  6. Tænk – det tror jeg faktisk ikke der ville. Jeg tror det bliver næste skridt på stigen af introlerence. Jeg er ret overbevidst om, at det i højere og højere grad bliver “iorden” at diskriminerer mod overvægtige med argrumenter som “mere syge” og “usunde generelt”. Jeg tror, det ender med, at fedme – som rygning – bliver en legitim afskedelsesgrund.

  7. Selvfølgelig er der ikke noget galt i at folk ryger i deres eget hjem, men hvis det går udover andre, er der da helt sikkert et problem. Kan godt forstå rygerne er trætte af denne forfølgelse, men så længe det ikke går ud over andre, er der jo heller ikke nogen, der har et problem med det. Men jeg vil sgu selv ha lov at bestemme om jeg vil udsættes for at få kræft og nedsat lungefunktion pga. af en rygende underbo. Fint hvis rygere vil udsætte sig selv for dette, men det ka ikke være rigtigt, at vi andre ikke selv kan få lov at vælge dette fra. Nu må man sgu lige tænke bare en lille smule logisk og uselvisk tak!!!

  8. Det er da for groft at det altid er så synd for rygerne.
    Gennem mange år har de da netop været skide ligeglade med at der var nogen der var generet af deres rygeri. Hvis man ikke ku li lugten ku man jo bare skride.
    Nu er der så endelig kommet andre boller på suppen, og så klynker de sammen hårde halse så uværdigt at det er lige til at lukkeop og skide i.

  9. Det er da for groft at det altid er så synd for rygerne.
    Gennem mange år har de da netop været skide ligeglade med at der var nogen der var generet af deres rygeri. Hvis man ikke ku li lugten ku man jo bare skride.
    Nu er der så endelig kommet andre boller på suppen, og så klynker de sammen hårde halse så uværdigt at det er lige til at lukkeop og skide i.

  10. Jeg kan ikke forstå, at det overhovedet er et tema. Så længe, at det er dokumenteret, at parafinlys (stearinlys) indeholder en næsten lige så stor mængde kræftfremkaldende stoffer under afbrænding, så hænger det altså ikke sammen, at folk tætner deres døre og gulvbrædder, mens de samtidig har et husalter af en anden verden stående og ose ved siden af sofabordet. Det holder heller ikke, at man forbyder rygning på restauranter med det argument, at de ansatte skal kunne færdes i et røgfrit miljø, når der samtidig står et fyrfadslys på hver af restaurantens 24 borde. Som minimum må de samme antirygere da agitere for, at også afbrænding af stearinlys forbydes i det offentlige rum (og i private hjem)
    For mig at se er der kun en forklaring på, at folk går sådan amok mod rygning. Det er, at de ikke kan holde stanken ud. Men det er en ganske anden snak. Og den kan ikke begrundes med større risiko for sygdom.
    Desværre vil det nok vise sig om 20 år, når nutidens skadevirkninger af rygning kan aflæses, at der ikke kommer færre tilfælde af kræft. Så lyder forklaringen nok, at sådan noget som stearinlys eller – som jeg også har hørt – røg fra oliefyre i villakvarterer er årsag til kræften. Men til den tid er vi nok så vant til antiryge-kampagnen, at tilladelse til rygning ikke vil blive genindført i det offentlige rum.

  11. det er ubeskriveligt at blive påtvunget røg i sit hjem. vi har piger som står på bagtrappen m vinduet åbent og ryger: DERES RØG I VORES HJEM…..det er svært om natten når man ligger med vinduet åbent og hoster fordi der er nogen der ryger om natten. det er svært når ens yngste barn har kræft. det er svært at komme in i sit eget badeværelse som virkelig lugter af værtshus når man nu har glemt at lukke vinduet— det er virkelig hårdt at ikke kunne lufte ud fordi man derved får røg ind i sit hjem.
    der er en skøn meget stor saneret gård, men så skal man jo gå ned ad trapper.
    jeg er virkelig ked af det.
    de rygende piger synes jo at det ikke er deres problem. men det er det jo deres afhængighed bliver vores problem. a-m

  12. Hej.
    Rygning er ikke kun skadeligt for rygeren selv, men ligeså skadeligt for miljøet og andre mennesker.
    Passiv rygning er bla. også grund til hjerte-kar-sygdom og andre farlige ting. Man bestemmer selvfølgelig reglerne i eget hjem, men ved at ryge udsætter man også sine BØRN og sine gæster for det.
    Passiv rygning – eller bare rygning – er også skadeligt for ens intellekt.
    Rygning er skadeligt for ALLE!
    Det er jo også usundt for rygeren selv! rygeren har jo et problem, faktisk er person jo afhængig. Erko er det også bedst for rygeren selv at stoppe!
    Selvfølgelig er det svært at blive afvænnet. Det ved jeg sådanset ingenting om.
    Men man “inpirerrer” også andre til at ryge!
    Faktisk er der børn på min skole i helt ned til 7. klasse der ryger!

  13. Selv går jeg i folkeskole,, men ved allerede meget om rygning.
    Mange børn er udsat for PASSIv rygning i hjemmet. Det skader både dem og rygeren.
    Forstår godt, hcvis i der ryger føler jer “krænket” og uden plads og rum. Men ærlig talt går det ikke kun ud over jer selv. Det kan resulterer i for tidlig død oga t muligt.

  14. Det lugter. Det stinker noget så ubamhjerteligt – dér er vel problemets kerne. For mange af jer har ret – ganske almindeligt fyrfadslys indholder enorme mængder kræftfremkaldende stoffer – et besøg på fast food restauranter som McDonalds udsætter din krop for massive mængder affald, og hermed tilsætningsstoffer, som ofte er alt-muligt-fremkaldende.. Uanset hvad vi gør her i livet, selv når vi går i bad med sæbe og anvender deodorant har vi pådraget os selv en mindre forgiftning. Alt hvad vi rører ved eller indånder påvirker vores system. Men alt med måde. Selv os hærdede rygere kan da sagtens lugte – og generes af for meget røg. Vi lufter ud igen og igen – det samme med fast food – vi spiser lidt i ny og næ, og så sker der ikke noget ved det, selvom skidtet er proppet med ting der er dødelige i store mængder. Overdrivelse har altid været en dårlig ting.
    Men ikke desto mindre, er jeg som ryger, umådelig træt af at blive kriminaliseret, og når udtalelser baseres på usandheder har jeg endda tendens til at lade min irritere. Forbyd tobak hvis det er så slemt, og ellers opfør jer som mennesker og accepter at ikke alle er ens, og at ikke alle har netop dine ønsker. Alternativet er en hytte langt ude i skoven, hvor ingen kan genere nogen.
    Hvor meget irriterer naboens evindelige madlugt ikke mig.. Lugten at overkogt kød, krydret til uigenkendelighed – masser af hvidløg og hvad har vi…. Ja, gu er det da irriterende, men hvad naboen bedriver i sit eget hjem, kommer bare ikke mig ved – jeg kan ikke tillade mig at brokke mig til dem fordi jeg er et CIVILISERET MENNESKE… Vi skal alle være her, og det skal både jeg og I acceptere.

  15. Man kan bare håbe rygerne dør i en tidlig alder. Så er vi fri for dem.
    PS. Mange tak fordi i er så villige til, at dele jeres lorte røg med os andre!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *