Pædagogen i Jonathans børnehave kom stolt og fortalte om min lille mand igår. Hun forklarede, at hun skulle stå for, at få de mindste (inkl. min søn) til at sove. Hun var derfor gået ud på legepladsen, hvor Jonathan kravlede op ad en rebstige.

Hun gik hen til ham – aede ham på rygge og fortalte “Jonathan – lige om lidt skal du ind og sove med de andre børn”. Jonathan var trådt to trin op af rebstigen – så har var et godt stykke over hende hoved. Han havde vendt sig om – og mens han havde set ned på hende, havde han sagt. “Mig skal ikke sove idag” med al den vælde og autoritet, hans lille treårige krop kunne præsterer.

Pædagogen var blevet helt paf over så kontant en umelding – og ganske benovet over måden, min søn havde formidlet beskeden på. (Ingen tvivl om, at der var en mening med, at Jonathan kravlede OVER hende – så han så ned på hende) Hun var hurtigt blevet enig med sig selv om, at så skulle han også have lov at bestemme.

Og den er vi helt med på. Jonathan er tæt på en lur-fri børnehave. Tilgengæld falder han så i søvn lige efter børnetime – og sover igennem til næste dag. Men det er kun en fase – og hvis det betyder, at han får to timer ekstra på legepladsen i børnehaven, så er det en god investering.

/ Min søns skridt i livet

15 Replies

  1. Jamen – det var fordi han fik set Postmand Per i Søndags – fordi en eller anden jæv jyde, huskede mig på det ;-). Derefter huskede jeg faktisk at tænde mandag – hvor han så lillenørd 🙂

  2. Hej Pernille
    Min dreng sover fra mellem 18 og 19 og sover derefter 12 timer. Det har han gjort siden 1. juli, hvor han stoppede med lur. Storesøster på 5 år sover 11-12 timer – og bliver også puttet kl. 18.30. Så perioden kan måske blive lang (-hvilket jeg er fint tilfreds med!)

  3. Så er det, jeg sidder med røde øre, og må fortælle, at vi typisk ikke har spist aftensmad på den tid 🙂 Sååå enten skal vi speede aftensmaden op – eller også skal lillemandens rytme gerne rykke sig igen.
    Mange hilsner
    Pernille

  4. “Derefter huskede jeg faktisk at tænde mandag – hvor han så lillenørd” … Pernille! MANdag? Lillenørd kommer om TIRSdagen!

  5. Det skal du da ikke blive rød over. Men det er i følge netdoktor meget normalt med et søvnbehov på 10-12 timer i døgnet op til skolealderen.
    Vi spiser kl. 17, men jeg kan godt se på vores omgivelser, at de finder det temmeligt mærkeligt. Og det kan jo heller ikke rigtig lade sig gøre for folk med almindlige arbejdstider.
    Kirsten

  6. Jamen så var det TIRSDAG vi huskede det – for vi så lillenørd og noget med egern 🙂
    (Og hvis du så skriver igen, at den udsendelse var for 7 dage siden eller noget – så bliver jeg godt nok SKRUPforvirret 🙂 )

  7. Og så har jeg vist også bevist nøjagtigt HVOR meget børnetv Jonathans mor husker at tænde for 🙂
    (Kan det hjælpe lidt, hvis jeg fortæller, at han ser Martin og Ketil hver morgen)

  8. Jeg er MEGET glad for, at Jonathan har set LilleNørd – det er nemlig det mest geniale børnetv der findes. UDEN sammenligning!
    Og så kan det jo være lige meget om det var mandag eller tirsdag – hovedsagen er, at du rent faktisk huskede børnetime UDEN min hjælp, så vi kan få proppet noget kultur ind i den dreng.
    Tænk – når han bliver 84 år og fortæller historien om, hvordan han gav pædagogen ren besked, så vil han sige “Det var i den uge, hvor jeg så børnetime TO gange, så det må have været i sensommeren 2006”.
    :p

  9. Jeg havde det lidt dobbelt da pigerne skulle undværre luren i børnehaven for den gjorde alligevel at man havde lidt mere tid sammen med dem og samvittigheden kunne smøres lidt ved at man vidste at de alligevel sov to af de timer de brugte i institution.
    Men altig er jo bare en fase, de bliver størrer og det skal man også rumme.

  10. Min Sønnike var sådan en der selv ville styre tingene og ikke 10 vilde heste ku’ ændre det, hvis han havde taget en beslutning om noget. F.eks. bestemte han selv, hvornår han synes det var på tide at starte i børnehave. Han gik bare fra vuggestuen, henover legepladsen og ind i børnehaven hver dag. Blev han træt i børnehaven så lagde han sig bare ned på en bænk eller på gulvet og faldt i søvn. Da han begyndte at synes, at det her middagssovning var noget pjat, så indførte han bare en fast soveigennemdag. Så sikkert som amen i kirken faldt han i søvn på cyklen på vej hjem fra børnehaven -hver onsdag – og sov så igennem til torsdag morgen. Min pointe: at man skal lade børnene føle/fornemme deres egne behov og respektere det (med mindre selvfølgelig vi snakker farligt, usundt osv.) Din lille mand ved hvad han vil – det er stort og godt – det viser jo, at I klarer det storartet – og endnu bedre at han ovenikøbet har så lydhøre omsorgspersoner i sin børnehave….Det gør mig glad at høre!

  11. Vi har den omvendte her, jeg synes sønnen skal sove når han trænger til det og det kræver et voksent øje at vurdere om han gør det, for hans svar er altid “nej”. Det har det været siden børnehaven fortalte ham at “store børn sover sover ikke” så nu har vi kampen hjemme i weekenden hvor han overtræt og udkørt bliver mere og mere sur og i hverdagende har vi en sovende søn fra 15-17 og en meget sur “jeg er længe om at vågne” søn fra 17-17.30. Ren hygge på sådan en dejlig eftermiddag!

  12. Vi er selv i samme situation p.t. Jacob vil heller ikke sove og fik også overbevist pædadgogerne efter sommerferien og der gik faktisk nogle dage før vi opdagede at han ikke længere sov. Men han er træt når han kommer hjem, selvom jeg ofte henter relativt tidligt, så vi har fået indført at han sover til middag to dage om ugen – onsdag og fredag (så er han klar til Disney sjov 😉

  13. I dag da vi snakkede med Dictes pædagog fortalte hun, at hun havde overvejet om Dicte mon var klar til at droppe middagsluren, for efter vores sommerfest forrige weekend havde hun jo set at Dicte klarede sig fint uden middagslur. Men hun havde ændret mening da hun så om mandagen fik en meget træt og tydelig middagslurstrængende pige i vuggestue :))
    Så Dicte klarer sig i weekenden med nogle gange at sove andre gange ikke – men pt. så sover hun stadigvæk i vuggestuen.
    Har forresten skrevet en lille kommentar til dig vedr. bremseafstand :))

  14. Jeg kommenterer lige her i stedet:))
    Du har ret i at sådan er det også i normale situationer.
    Men der har faktisk været en (rets)sag med en på motorvejen der lige rørte sine bremser for at få bilen bagved til at holde bedre afstand.
    Bilen bagved forulykkede og den forankørende bilist blev dømt – netop fordi der ikke var nogen grund til at han rørte bremsen….
    Det er værd at have med i baghovedet når man før sådan noget.

  15. Jeg kan slet ikke tale med – for Katrine holdt jo bare lige pludselig op med at falde i søvn, når hun blev puttet om dagen, kort efter hun var fyldt 2 år – og jeg har aldrig mærket det på hende. Hun er hverken faldet i søvn uden for nummer, eller har været “irriterende-træt”. Mærkelig unge.
    Nå – Jonathan virker i hvert fald ikke spor mærkelig, og han ved da i hvert fald hvad han vil. Han er jo også snart 3½ år, så ved man altså meget!
    Og så vil jeg godt lige pointere, at vi altså er flere, som godt er klar over, at du overhovedet ikke aner, hvornår der er børnetime, og derfor skal mindes om det …. så den der med “han falder i søvn efter børnetime …. ” hvad dag var det??? *G*
    Kram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *