Jeg undrer mig såre.

“Nytænkning” “Vi vil give det hurtige overblik”.

Søde venner: NU KAN DET IKKE BLIVE HURTIGERE.

Man kan ikke blive “grundigt orienteret” ved at læse 50 ord i sammenhæng – om en konflikt som f.eks. Israel Libanon. Man kan ikke føle sig “orienteret” ved at læse tre linier om at undersøgelser viser at de danske hospitaler er for beskidte og maden for klam. For man kan næsten ikke nå at skrive andet! Og det er ikke længere begrundet journalistik – men overfladiske sætninger, der sætter sig i vores sind – og pludselig udgør vores virkelighed.

En sag kan ikke belyses fra flere sider på 3 linier. En sag kan dårlig belyses fra een side på tre linier. Faktisk kan en sag ikke ret meget andet en konstateres.

Nytænkning venner.. Den nytænkning, der er fremtid i (men desværre sandsynligvis ingen reklamekroner i) er avisen med 3 store lange daglige artikler. 3 artikler, der behandler et emne til bunds – hvor man efterfølgende tjekker journalistens navn fordi man bare MÅ vide, hvem, der lige har gjort en så meget klogere på et specifikt emne. 3 artikler, der til sammen fylder en Urban – og så ikke noget af det der overfladiske fis.

Se sådan en avis, hvor man tager den med ved toiletbesøg – og helt glemmer hvor man er, fordi man føler, man får noget. Man forstår noget.

Da jeg voksede op, var det med en forståelse af verden a la “Ingen mennesker er onde” “Alle handlinger har en årsag”. Og de historier vil jeg også gerne have!

Jeg græder indeni – ligesom alle andre – over hvordan pigen fra Tønder er blevet behandlet efterhånden som dom efter dom afsiges. Men jeg mangler nogen af historierne. Hvad er det, der har gjort alle disse mænd så afstumpet? Hvad er det der gør, at de kan finde på det? Først når den historie bliver skrevet – hvor uhyggelig og klam den end måtte være, kan vi komme videre.. For hvis vi bare vælger at se alle krænkerne som “onde” – så kan vi ikke forhindre at det sker igen. Derimod – hvis vi kender faktorerne, der før at mennesker bliver så afstumpet. Hvis vi kan se vejen til forbrydelsen, vil vi måske kunne afskære vejen – eller måske dreje den af – til alles bedste.

Så kære aviser: Fri os for jeres tre liniers kendsgerninger – og skøjtende journalistik.

 

/ Formidling

2 Replies

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *