At rengøringskonens datter kan blive psykolog og at kontanthjælpsmodtagerens søn kan blive læge, er nogen af de ting, vi er stolte over i Danmark. Vi har lige muligheder indenfor uddannelse. Og på papiret er et også rigtig nok.

Men at få en af de høje uddannelser på universitetet, kræver et meget højt gennemsnit af de karaktere, man får i gymnasiet (eller en anden adgangsgivende ungdomsuddannelse) Og allerede her bliver rengøringskonens datter dårligere stillet, end lægens søn. For mens rengøringskonens datter skal gå med aviser og arbejde i den lokale bager, for at få enderne til at mødes, så kan lægen hjælpe sin søn med lektierne. En hjælp rengøringskonens datter kun kan drømme om.

Og mens kontanthjælpsmodtageren søn skal bruge sin energi på, om den psykisk syge far nu skal indlægges – eller sørge for mad til sine yngre søskende, mens mor sidder på bodegaen, så sender lægen sin søn på sprogskole i Frankrig, for at sikre ham en ordentlig karakter i fransk. Selvom det ser ens ud på papiret, så er der en verden til forskel på hvad ens muligheder er.

Det var egentligt derfor vi fik en kvote to, såvidt jeg forstod. Det er ligesom “en ekstra chance”, “en anden mulighed”. Men når du så søger ind som psykolog på KU på kvote to, så er der en masse kriterier, der gør, om lige du har de rigtige kvalifikationer:

1) Har du arbejdet med området?
2) Har du arbejdet frivilligt indenfor området?
3) Har du anden relevant uddannelse indenfor området?
4) Har du rejst

Og igen er kontanthjælpsmodtageren søn dårligere stillet end andre. For mens lægens søn kan tage en praktikperiode og arbejde gratis hos Zentropa, så er det ikke en mulighed for kontanthjælpsmodtageren søn. Og når lægens søn tager et år i USA, så bliver kontanthjælpsmodtageren hjemme.

Og nu bliver sidste smuthul for den sociale mobilitet så lukket. For før havde kontanthjælpsmodtageren søn muligheden for at blive pædagog – og efterfølgende søge ind som psykolog. Og den uddannelse ville være relevant for hans ansøgning. Men nu.. nu er netop det, at kontanthjælpsmodtagerens søn har en uddannselse som pædagog, stopklodsen for, at han kan søge videre som psykolog.

/ ..sagde hunden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *