Jeg blev ikke overrasket over DR1s udsendelse om plejehjemsforhold.. Faktisk slet ikke.

Når man tildeler absolut så få penge, som overhovedet muligt til et område – som f.eks. ældreplejen – og man efterfølgende har en fornemmelse af, at "så skal alt nok gå" – så MÅ man da vide, at det må gå galt?

Jeg kender personligt adskillige hjemmehjælpere og plejere, som jeg ville ønske kunne passe mig, når jeg bliver gammel. Mennesker, som jeg i den grad tager hatten af for. Mennesker, for hvem det, at drage omsorg for andre, er et kald – og noget man kan se og mærke, at de er gode til. Men de lever på et absolut eksistensminimum. Dårlig løn – og meget hårde arbejdsbetingelser.

Og så kender jeg mennesker, der fungerer som plejere.. uden nogensinde at have taget kurser eller fået grundlæggende information om, hvordan man behandler andre mennesker – og her i særdeleshed mennesker, som ikke nødvendigvis har samme forståelse for omsorg som kommunen. Typisk mennesker, der "bare lige skal have et job nogle måneder". Som om det at drage omsorg for ældre medborgere er noget man "kan gøre, når man alligevel ikke har andet at lave Nå ja – et eller andet sted skal pengene jo komme fra.." er en holdning jeg har hørt mere end een gang fra den slags mennesker.

Jeg er skræmt til døde for, hvem jeg møder, når jeg bliver gammel. Er jeg så heldig, at jeg møder een af dem, som for hvem faget er hele deres liv eller møder jeg dem, der kommer og går og egentligt ikke gider være der, fordi de har noget andet i deres liv, der er vigtigere – men som jo skal tjene pengene?

Det er pengene, der er hele forskellen. Hvis vi kunne tilbyde hjemmehjælpen – eller plejeassistenten en rimelig løn, kunne vi også stille krav til hendes uddannelse … og dermed sikre, at alle dem "der bare lige" blev sorteret fra og at plejen af vores ældre dermed bliver noget, man tager seriøst.

Det fortjener de fantastiske hjælpere og plejere, der er rundt i landet.. og det fortjener de gamle!

Jeg HAR bestilt plads på "Plejehjemmet Lotte".  

 

/ Mine meninger

4 Replies

  1. Må desværre sige at det heller ikke kommer bag på mig, at forholdene er så misérable. Og tro endelig ikke det kun er det enestående tilfælde.Mht til samme ble i 14 timer, kan jeg kun sige at vi på min tidligere arbejdsplads havde en inkontinens-faglig-person, som talte bleer og holdt lange foredrag om hvor få bleer det egenligt var nødvendigt at bruge på et døgn. Godt så! men hvem vil ikke gerne føle sig ren efter et toiletbesøg??- og det gør man jo ikke med en brugt ble.
    Udover bleerne havde vi vaskeservietter og vaskecreme. Vaskeservietterne skulle afløse “gammeldags” vand og sæbe.
    De vaskeservietter bruges også på sygehuset, hvor jeg arbejder nu.
    Mht til personalet, må jeg desværre konstatere at soc.-& sundhedshjælperuddannelsen er blevet en af de der uddannelser, som blir tilbudt til ALLE. Alle uanset deres tidligere interesser, baggrund eller hvad de nu har i baggagen. Og det højner bstemt ikke standarden når folk er tvunget ind på denne udannelse. Vi, som skulle vejlede disse elever, fik mellem linierne af vide at de skulle bestå. Og de havde ikke selv nok lyst til at gøre noget for at det skulle lykkedes, da de jo ikke selv havde valgt denne uddannelse.

  2. Min erfaring er bestemt også, at der ganske enkelt ikke er hænder nok. Der eksisterer ikke nok af “englene” – selvom jeg er overbevist om, at man kunne finde flere af dem frem, hvis man gav noget mere i lønningsposen.
    Mange hilsner
    Pernille

  3. Jeg er sikker på at du har lidt ret…
    Men jeg startede engang på plejehjem uden nogen forudsætninger eller grundlæggende kurser, og det blev til nogle gode år for mig og min egen udvikling som menneske. Vigtigere endnu, så tror jeg også at de gamle damer og mænd på hjemmet, havde glæde af mig. Et eller andet sted skal man jo starte, og det nytter ikke at gøre alt til uddannelse og kurser. Enten kan man skifte en ble og servere kaffe for de gamle/syge eller også kan man ikke. Selvfølgelig skal plejehjem ikke være endestation for alle der ikke lige ellers har noget at lave, men jeg holder nu på at omsorg også kan gives af folk helt uden bagrund.
    -God tur til badeland
    Mange hilsner >
    Thomas

  4. det er rigtigt,for at passe gammel mennesker kræver mere om omsorg.De er folk ligesom børn.Jeg elsker dem og glæde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *