Jeg sad og nød min bog imorges i toget. Jeg bemærkede knap, at toget blev fyldt godt og grundigt op. Jeg bemærkede lige kort, at en kvinde på sædet foran mig ringede et nummer op på sin mobil – og gav sig til at snakke – men jeg lyttede mere med på musikken fra manden, der sad lige foran. Hans i-pod var godt skruet op – heldigvis med behagelig musik.

Derfor tog det mig lige to sek. at registerer samtalen.. forstå den.

Da den unge kvinde – på sædet foran mig, rejser sig, udbryder herreren lige over for "HILS FAMILIEN" meget højt - og meget vredladent.

Et øjeblik tror jeg, det er fordi de kender hinanden. Indtil kvinde svarer:

"Hvis du ikke føler dig generet, kunne du jo lade være med at lytte med"

Kvinden forsvandt ud af kupeen – mens manden sad tilbage. Selvtilfreds – og tydeligvis meget selvfed over, at han sådan "havde sat kvinden på plads" Han nikkede indforstået med en gammel dame, der tydeligvis var lige så fornærmet over telefonsamtalen.

"Nu kender vi sgu hele hendes familie" sagde han og rystede på hovedet på sådan en "ungdommen nutildag" agtig måde.

På den ene side, bliver jeg også irriteret over telefonsamtaler, der foregår i det offentlige rum. Jeg vælger bevidst en anden kupe, hvis der er for meget larm. Tiden i toget er min – og den skal ikke forurenes af larm og unødige ord.

Men på den anden side? Hvor går grænsen for, hvad vi kan tillade os at blade os i? Hvad var det der gjorde, at manden kunne blive SÅ fornærmet? Jeg sad tættere på kvinden med telefonen, end han gjorde – og jeg havde dårligt bemærket, at hun talte i telefon. Han, derimod, havde lyttet til hver et ord.

Hvem skal vige? Skal hun lade være med at tale i telefon offentligt? Eller kan han vælge en anden kupe, hvis han vil slippe for hendes snakkeri?

 

9 Replies

  1. Klart ham… det er vel ikke værre end almindelig samtale. Og hvis man bliver irriteret over at man kun hører den ene del af samtalen kan man jo lade være med at lytte med.. heh

  2. Han er jo endnu et typisk eksemplar på en selvretfærdig dansker. Dem som man indimellem støder på og kan gøre mig edderspændt. Han er da bare et lille menneske som havde brug for at på pudset sit ego af.En af dem som gør hverdagen kedelig, da han ikke bidrager med noget positivt til fællesskabet andet end brok. Men det er der desværre også mange mennsker som bruger meget tid på.

  3. bumbum.. jeg synes det ligner samme aldersuforsonlighed som når det gælder barnevogne i butikker.
    jeg er i den kategori, der går ud i mellemgangen i toget, hvis jeg skal telefonere og sidder blandt medpassagerer. og som i det hele taget synes at mange unges ‘personlige space’ fylder helt enormt meget op i det offentlige rum.
    ikke fordi vi skal holde kæft og være smukke allesammen, men fordi det er hensynsløst. en stille mobilsamtale generer ingen. men de finder næsten aldrig sted. eller også opdager j dem bare ikke:)

  4. Jeg har ingen forståelse for mobilsamtaler overhovedet. Jeg har en dyb aversion imod denne accept af komplet og oftest stupid støjforurening af det offentlige rum.
    Jeg er ikke indehaver af en mobiltelefon af samme årsag og jeg overvejer at lave en folkebevægelse til kamp for stilhed i det offentlige rum. Støj stresser og stupide mobilrignetoner og samtaler er livet bare for kort til!
    Mig, sur gammel kælling, hvordan fik du dog den tanke? 😉

  5. Tjae, jeg syntes faktisk han gør hende opmærksom på hendes ubetænksonhed på en OK måde. Han sige trods alt kun to ord, hvor hun lige har siddet og pludret løs.
    Jeg kan heller ikke tage at folk taler i mobiltelefon når der er så mange andre til stede, ligesom jeg kan blive helt spættet hvis nogen taler i telefon på en restaurant, eller i biffen (hvor SMSer også er noget fanden har skabt)
    Nu sad du opslugt i din bog og har således ikke bidt mærke i samtalen, men skulle det gøre det mere hensynsfuldt at belæmre andre om ens problemer med kæresten/svigermor/familiens hund whatever?
    Ringer nogen til mig mens jeg er i bussen er jeg notorisk hurtigt færdig, er jeg i toget går jeg ud i mellemgangen. Kan man ikke udsætte sin telefonsamtale så kan man vel gå lidt afsidens…
    Det kan godt være jeg er en sur kælling, men gammel DET er jeg ikke

  6. Forøvrigt HAR han jo nok følt sig generet ellers havde han jo ikke sagt noget, så jeg syntes at hende kommentar er væsentlig mere uforskammet end hans!

  7. Jeg forstår slet ikke den sætning hun sagde… er den logisk på nogen måde??? “hvis du ikke føler dig generet” øøh jeg er blank, hvad mente hun?
    Jeg synes mobiler er ok – min virker aldrig og jeg glemmer at oplade den og jeg tror der er sammenlagt fire mennesker der har nummeret. Desuden kører jeg aldrig med det offentlige og når jeg gør er der masser af andre ting der generer mig så jeg opdager ikke folks mobiler. Min kærestes mobil er a pain in the ass – nok mest fordi han arbejder med støjende ting og derfor altid har sin ringetone på ultra ultra høj og så bliver jeg så pokkers forskrækket når vores køkken pludselig lyder som en sirene første onsdag i maj. Jeg så en mand på en cafe i dag – hans ringetone var en fugl der pippede – det var helt hyggeligt. Min telefon ringer med temaet fra Bjergkøbing Grand prix, så er det da syndt at tage den :o)
    Måske burde folk med telefoner gøre som rygere. Hver gang den ringer i et tog fx, burde man lige vende sig til de andre i kupeen og spørge “er der nogen der har noget imod hvis jeg lige tager denne? det er vist min mor”

  8. Det kan være smadder irriterende hvis folk pladrer i evigheder, det giver jeg dig ret i.
    Men egentlig er musikken i ipod’en vel ikke meget bedre?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *