Vi var i Lunden i går. For første gang fik vi gået tur i staldområdet – og en venlig mand viste os rundt og fortalte og forklarede. Ungerne nød at hilse på heste – og Jonathan fik som altid snydt sin far til at sidde på skulderne en go bid af vejen.

“Her har du 50 kr du kan spille for” forklarede min far min datter. “Så må du se, om du kan få dem til at yngle” Efter min korte introduktion af hvad “plads” betyder, at hesten skal komme ind som nummer 1, 2 eller 3 – mens “vinder” betyder, at hesten kommer ind som nummer et.. og at hvis man spiller “plads” vinder man langt mere end hvis man spiller “plads” – men tilgengæld er sandsynligheden for at vinde, når man spiller “plads” langt højere end når man spiller vinder, gik min datter ufortrødent igang.

I starten valgte hun de heste, der gav pengene bedst igen. Men hvis en hest har høje odds, er det typisk fordi den ikke rigtig er noget værd. Ofte er det een af den slags heste, der nærmest vælger at gå baglæns, når den kommer i nærheden af målstregen – eller som vælger yndigt at galopperer hen over målstregen. Eller også er det bare den hest, der konstant danner bagtrup.

I spil nummer tre valgte hun at satse 10 kr. “plads” på en hest, der havde mellemhøje odds. Altså ikke een de andre tippede til at vinde – men bestemt een, der var med i opløbet. Og sørme om ikke hun vandt. Stolt kom hun op med sine 37 kr. Og dermed var hun tændt. Nu forstod hun pludselig lidt mere…

Det var en fornøjelse at se hende heppe på hestene.. og efterhånden som de kom over målstregen, lukkede hun næsten øjnene af ren spænding for, om det nu var hendes hest, der havde vundet eller tabt.

Hun endte med at komme hjem med 47 kr. Det er helt fint, når man startede med at have 50 kr. Det går jo op og ned.

Det gav hende en fornemmelse af, at det at spille på heste er sjovt – men også at man – selvom man er helt sikker på en vinder – så er man det alligevel aldrig – og derfor skal man altså ikke spille på heste, fordi man vil forrente sine penge. At spille på heste er noget man gør, fordi det giver et sug i maven, når ens hest vinder – og så accepterer man iøvrigt, at man nok ikke vinder noget særligt på det.

Nu håber jeg så ikke, jeg havde fået kickstartet en ludoman.. Men jeg tvivler på det. Jeg tror godt, hun forstod lektionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *