Jeg mødte dem i toget forleden, da jeg var på vej hjem fra arbejde. Jeg kom til at sidde overfor dem. Knægten fangede mit øje med det samme, fordi han lignede en knægt i den alder, hvor det er svært at sidde stille – og jeg nåede i mit indre at tænke “Hvorfor var der ikke lige plads et andet sted”. Men jeg skulle hurtigt blive klogere.

For ved sin side havde han sin mor. Det vil sige, i første omgang troede jeg det var en storesøster.. Et søskendeforhold med stor aldersforskel. Men første gang knægten åbnede munden, blev jeg klogere.

“Moar – nu er der kun 8 stationer til vi skal af” forklarede han og gav sig til at tælle igen.

Og moren smilede til sin søn. “Ja, min skat” svarede hun med slet skjult stolthed og glæde over sin søn. “Sid stille – ok? Vil du spille gameboy?” Jeg smilede lidt, da hun hev gameboyen op af tasken. Så forudseende, ville jeg aldrig have været. En genialt træk af en mor, der ved, at sønnike ikke kan sidde stille. Sønnike fik sin gameboy – og satte sig til at spille – og mor smilede. “Ikke så højt med lyden” sagde hun kærligt, da han skuede op. “De andre mennesker skal også være her”. Han skuede nu slet ikke op så det generede, men hans mor var forudseende og omsorgsfuld. “Her – tag mine høretelefoner” sagde hun – og hev dem op af tasken, pluggede dem i gameboyen – og satte dem i hans øre.

Da hun satte dem i hans øre, sagde hun lige så stille: “Du har så smukke øre, min ven”. Og jeg smilede helt ned i tæerne.. For var det min søn, der sad der, ville jeg føle nøjagtigt det samme. At det er utroligt, at de kan være så helstøbte – så fantastisk smukke – de unger.

Roligt satte hun sig til at sms’e, mens sønnen spillede sin gameboy i ro og mag.

Jeg kunne ikke lade være med at blive fascineret af hende. Først og fremmest var hun et roligt gemyt, der beroligede alle i sin omgangskreds – og efterhånden som jeg fik set på sønnen, så jeg, at han slægtede sin mor på.

Men det var ikke bare at hun var rolig – hun havde også en indre glød – en skønhed over sig. Ikke den klassiske skønhed, men sin hel egen. En skønhed, der var svær at overse. Jeg sad flere gange og overvejede at sige noget til hende. Fortælle hende, at jeg var fascinerede af hendes evner som mor. At jeg beundrede hendes udseende – for hun var bestemt heller ikke een af dem, der får fløjt af forskellige forbipassernde.. selvom smuk – det var hun.

Men hvordan skulle jeg kunne sige noget som helst, uden at det ville blive opfattet som upassende? Det var jo på ingen måde, fordi jeg var tiltrukket af hende – eller fordi jeg reelt ville i kontakt. Jeg havde bare lyst til at fortælle hende, hvad mine tanker var.. Vi mennesker får alt for sjældent den slags ros.. Jeg varede min mund.

“Du skal lige hjælpe mig – jeg kan ikke komme over her” sagde knægten – og mor tog gameboyen og spillede hen over forhindringen – hvorefter sønnike fik lov at overtage igen. Hun var tilstede på en imponerende og kærlig måde. Ingen tvivl om, at knægten var vant til denne nærværende tilstedeværelse – for han tog det som givet – og man kunne læse roen, det gav ham, direkte af ham.

Jeg kunne ikke lade være med at sidde og gætte. Hvor gammel mon hun var? Hun var ikke over 25, maks 26-27 – og knægten var ihvertfald 7.. måske 8. Mine fordomme overfor unge mødre, fik jeg pludselig smasket i fjæset – for hun var ikke, hvad jeg havde forventet. Hun var nærmest modsat.

Men jo mere jeg sad der, desto mere kunne jeg se, at hendes unge alder netop var en del af hendes nærvær. Hun havde en større forståelse for knægten – og en større imødekommenhed, end mennesker, der er ældre. Af ganske logiske årsager: Drengens alder var på en eller anden måde tættere på. Hendes interesse i hans gameboyspil – og hans forventning om, at hun kunne klare det, fortalte mig, at de interesser, hun delte med ham ikke alene var ud fra hans forudsætninger – men også fordi hun mente det var hyggeligt.

Hun gav mig den dags smil – og jeg ville ønske jeg kunne sige det til hende. Jeg var fascineret af hende som mor – ikke grundet hendes alder – men fordi hun var en bedre mor overfor sit barn, end jeg længe har oplevet nogen være. Fordi hun var til stede – samtidigt med, at hun havde ro og forståelse for, at han også gerne skulle være lidt for sig selv.

Så læser du med her – kære fremmede kvinde fra s-toget: Jeg synes din søn er underskøn – og jeg er dybt imponeret af dig. I dig, så jeg alle de dyder, jeg gerne selv ville have i højere grad overfor mine børn. Og fra dig lærte jeg, at jeg skal gå hjem – lægge mig på gulvet – og lege Thomas tog helt og aldeles på min søns præmisser.. Og min fascination skal ikke kun være i legen – men også i, hvor fantastisk min søn er. Så kære unge mor: Tak, fordi du gav mig en større indsigt..

5 Replies

  1. Skoen beskrivelse! Hvor var det dog aergerligt, at du ikke fik sagt det til hende. Hendes dag kunne ogsaa vaere blevet et hak bedre. Det er faktisk en af de helt store aarsager til, at jeg er saa glad for at bo i USA, her er det naesten dagligt, at jeg enten selv faar/giver, eller overhoerer saadanne kommentarer. Naar jeg er i DK og selv kommenterer til folk, kigger de ofte underligt paa mig som om de taenker, at jeg er lidt for anmasende. Og danskerne siger altid at amerikanerne er overfladiske, men de kommentarer betyder rigtig meget i ens hverdag. Man vokser jo et par centimeter, naar en fremmed i supermarkedet kommenterer hvor koen ens datter er og at hun ser klog ud.
    Saa til sidst vil jeg sige: Tak for en dejlig blog! Du skriver dejligt og levende, og jeg foeler at jeg er lidt taettere paa DK naar jeg laeser med her.
    Mange hilsner,
    Gitte – i USA

  2. Gitte kom først med lige det jeg ville skrive. Men jeg bor i Danmark, og jeg kan genkende din tilbageholdenhed, og hvor er det ærgeligt at vi er sådan, for hvor kunne vi gøre dagene lidt bedre for hinanden.

  3. Jeg er helt enig – men vil på den side. Netop fordi vi er i Danmark.. Hvis jeg havde sagt til hende: “Ved du hvad – jeg synes du er smuk – og at du er en rigtig god mor” – så er jeg bange for, at hun ville kunne have opfattet det som et forsøg på at starte et forhold 🙂 Og sådan et har jeg eet af i forvejen …
    Men de bemærkninger mangler i det daglige.. ingen tvivl om det.. Og i særdeleshed når det er de “skæve skønheder” (Dem, der ikke har alle målene mv iorden)
    jeg kan jo håbe, at hun af omveje finder min blog 🙂 Ingen tvivl om at hun vil kunne genkende sig selv ud fra ovenstående.
    Mange hilsner
    Pernille

  4. Livet har (desværre) lært mig at man skal leve i nuet. Jeg er blevet meget, meget bedre til at give komplimenter også til fremmede, men det er tillært, for det ligger bestemt ikke til os danskere at smide om os med komplimenter. Hvor ærgerligt, at du ikke bare lige fik sagt til hende at hendes søn var skøn, men måske så hun det, fordi du sad med et lille smil og kiggede på hendes søn?

  5. Æv det var desværre ikke mig.. Selv om noget af det kunne passe meget fint 😉
    Jeg havde sagt det 🙂 men jeg er også så (.. ja..) ligefrem (vel?)
    .. Tak for historien, jeg blev helt lun om hjertet og måtte lige sluge en lille tåre..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *