Kære Unge Pige.

Hvor ville jeg ønske, nogen havde sagt disse ord til mig engang for mange, mange år siden. Men nu siger jeg dem tli dig:

Du må ikke lytte til alle dem, der taler om at “slanke sig”. Om at “få den perfekte krop”. Kig dig selv i spejlet ærligt: For du har allerede den perfekte krop. Du er nøjagtig, som du skal være.

Du lytter sikkert ikke til mig. Det gjorde jeg ikke selv. Når jeg så mig i spejlet, så jeg 5 kg for meget. 10 kg for meget. For meget. Hele tiden for meget. Jeg husker kun alt for godt, hvordan jeg følte, at jeg lignede en Mars-mand. At jeg slet ikke kunne passe det samme tøj, som de andre super-spinkle piger kunne. Jeg følte mig forkert. Men kære pige: Det er ikke dig, der er forkert! Det er tøjet! Du fejler ingenting.  Du kommer aldrig til at være den spinkleste pige. Der er altid nogen, der er tyndere. Og det, at være tynd, har ingen reel værdi!!

100 på, du ikke lytter. 100 på, at du alligevel begiver dig ud i slakeprojekter, fordi du tror, verden bliver bedre og din lykke bliver rigtig, hvis du “bare lige taber dig lidt”. Det gør den ikke. Du ved det sikkert ikke endnu. Men lykken er ikke alene at være ultra slank og tynd. Lykken er at have en krop, der fungerer hensigtsmæssigt.

Du skal også vide, at vi alle er skabt forskelligt. At vi har gener, der prædefinerer os. At vi har en opvækst, der præger os. Se på din mormor. Er hun superslank? Jamen så kan det da også være, det er det, der ligger i dine gener. Er hun voldsomt overvægtigt, så mærk dig disse ord – for de er aller vigtigst for dig:

Det nemmeste måde at blive rigtig overvægtig på, er ved at tabe sig. 

Det er den sikreste vej til overvægt: Tab dig fem kilo. Sæt dit kalorieforbrug ned. Træn voldsomt til – og efter 1½ – 2 måneder, har du tabt dig de ønskede 5 kg. Men her kommer den sørgelige nyhed: Det eneste, du er helt sikker på, hvis du taber dig 5 kg, er at du tager 6 kg på. Når du så har tabt dem, så tager du 8 kg på. Indtil du ender som 45 årig mde 25 kgs overvægt.

Det kan godt være, folk tror, du er blevet stor af kager og manglende selvkontrol. Men det er faktisk lige omvendt. Det er den periodiske totale selvkontrol, der gør dig overvægtig! Det er det, at du ødelægger dine fine fornemmelser for, hvor meget mad, du skal have, fordi du sulter dig selv til at blive mindre, der gør, at du tager på. For kroppen er ikke lige så lykkelig for at slanke sig, som du er. Kroppen opfatter de manglende kalorier, som en katastrofe. Som en krise. Og den vil gøre hvad som helst, for at du får fedtet tilbage. Så når du har tabt dine 5 kg – og efterfølgende spiser en kage, så vil du i langt højere grad end dine venner, rent faktisk tage på af den kage.

Og spiralener kørende. Hvis du først er kommet igang med denne spiral, så har jeg en rigtig sørgelig nyhed til dig: Det stopper aldrig! Hver eneste gang, du får tabt dig, vli kropen knokle som en gal, for at tage på igen. Og hver gang skal du tabe mere, end du gjorde sidst. Lige nu – i din purre ungdom siger skønhedsidealerne, at du “lige skal tabe 5 kg” .. Men det handler ikke om 5 kg. Det handler om, at du skal bruge resten af dit liv på at kæmpe for at komme af med overvægt. Vil du det? Er det 5 kg det værd? Er den måned, hvor du vejer, det du drømte om, det værd, at du skal knokle for at holde vægten resten af livet?

De slanke idioter, der ikke aner, hvad de snakker om fordi de ikke har haft problemet inden på livet, påstår, at “hvis du spiser mere, end du forbruger, så tager du på”. Som grund-essens har de ret. Men sådan er livet slet ikke i virkeligheden. Jeg har haft perioder af mit liv, hvor jeg har kunne spise hvad som helst, uden at tage på. Og jeg har haft andre perioder af mit liv, hvor jeg har været alt-kontrollerende omkring, hvad jeg spiser, afvejet alle måltider – og alligevel har taget på. For kroppen lytter ikke til de slanke idioter. Og kroppen er langt mere komplekst, end mennesket endnu har forstået.

De ting, jeg har set igen og igen, virkelig sparker opad i forhold til vægten er:

* Når du får stress eller andre psykiske sygdomme.
* Hvis et menneske har været udsat for en eller anden form for overgreb, f.eks. vold, incest eller voldtægt.
* Mange former for medicin har vægtøgelse som bivirkning. Når man tager antidepressiv medicin – det kan virkelig kaste dig ud i mange kilo.
* Hvis du har hormonstorme eller bare udfordringer med dine hormoner. F.eks. hvis du har PCO. Men min erfaring er, at forstyrrer du hormonerne  uanset hvordan, så tager du på. Når du får et barn, er det også en form for hormonforstyrrelse. Og der tager du på. Men ikke kun der: P-piller forærede mig næsten 10 kg. Og når min krop bare lige synes, at mine hormoner skal i ubalance, af en for mig ukendt årsag, kommer der nogle kilo på.
* Og hovedårsagen til overvægt: Gentagende slankeforsøg.

Så er du rimelig normalvægtig med en af de problemstillinge? Så tag fat om problemstillings rod. Har du været udsat for overgreb: Søg hjælp for overgrebet. Er du psykisk syg, så få samtaleterapi og få den hjælp, du har behov for. Det bedste, du kan gøre for din egen krop og din vægt, er at blive rask! Undgå at give dig selv hormonstorme. Det kan du ved at undlade f.eks. p-piller eller andre typer af prævention, der indeholder hormoner. Men derudover bliver du også nødt til at acceptere, at det ikke er alt i din krop, du kan detailstyre – og dine hormoner er een af de ting, du ikke kan styre.

Den aller bedste hjælp, du kan give din krop, er ikke at ramle ind i overstående! Så elsk dig selv. Pas på dig selv. Sig fra, hvis ting bliver for meget. Og pas på med at tage medicin, hvis bivirkninger er overvægt.

Jeg siger bestemt ikke, at sund mad og motion ikke er vejen frem. Naturligvis er det det. Det er det for alle mennesker. Men den detailstyring, der skal til, når man bevidst arbejder på at tabe sig, giver kun een effekt: Det hele kommer på igen.

Og husk så her til sidst: En kostomlægning betyder netop det: At du ændre kosten for ALTID. Vil du for altid kunne leve uden at spise en Snicker-bar og cola? Eller en pose chips? For hvis du ikke kan det, så har du ikke lavet en kostomlægning!!! Så  spiser du bare, som du gør lige nu, fordi du prøver at bilde dig selv ind, at du kan. Og det kan du sikkert også de næste 4-5 måneder. Men kan du gøre det resten af livet? Hvis ikke, så har du netop skudt dig selv i foden og sikret dig selv endnu en vægtøgning.

Mit bedste råd til dig, unge kvinde. Elsk dig selv. Det er du værd! Du er vidunderlig, smuk og dejlig nøjagtig som du er. Du skal ikke leve op til de andre – for du er helt unik. Og du er vidunderlig, som du er. Brug dit liv på at elske, på at lære, på at være en fantastisk mor og på at gøre verden til et bedre sted.
Lad være med at bruge hele livet på at have det af helvede til i forhold til en badevægt, hvis tal, du har meget lidt indflydelse på. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *